Kundecases Nyheder Job Kontakt Log ind

Sænk stressniveauet: Derfor er restitution på arbejdspladsen vigtigt

Trivsel i fokus

Vi forbinder typisk restitution med aktiviteter i vores fritid, men der er faktisk masser af muligheder for at tanke op også på arbejdspladsen. På den måde er der bedre betingelser for både trivsel og præstation.

Det var de tre eksperter enige om, da Wihlborgs i november 2023 arrangerede et seminar i Malmø om temaet.

Ifølge en ny rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) koster stress hvert år danske arbejdspladser 16,4 milliarder kroner, svarende til 37.335 fuldtidsstillinger. Men det er alligevel ofte genopladningen, der bliver nedprioriteret, når vi har travlt - især på arbejdspladsen.

Mennesker restituerer forskelligt

Lina Ejlertsson, ph.d. i folkesundhedsvidenskab, mener, at arbejdspladsen er en af nøglerne til at tackle stress som et samfundsproblem. Hun påpeger behovet for mere viden og nye perspektiver på, hvad genopladning og restitution er, og en øget bevidsthed om, at det varierer fra person til person:

"Restitution behøver ikke være at sidde i sofaen og drikke kaffe. Små ting som mikropauser, planlægge møder med lidt tid tilovers både før og efter, kigge ud ad vinduet og betragte omgivelserne eller tage nogle dybe vejrtrækninger gør en stor forskel. Og at tale med kollegerne – latter er noget af det mest restituerende, der findes."

Ifølge Lina er det vigtigt, at arbejdspladsen indrettes med forskellige rum til forskellige behov:

"Koncentration og restitution går hånd i hånd. Vi kan præstere bedre, hvis vi får mulighed for at genoplade vores batterier, og hvis der er steder til koncentration og fordybelse."

Lina Ejlertson 2

Hjemme hos Oatly

Havredrikproducenten Oatly har lagt stor vægt på, at medarbejderne skal føle sig hjemme på arbejdspladsen.

Virksomheden arbejder med dagslys, grønne oaser, forskellige farver og mønstre i indretningen samt hvilerum med adgang til meditation via apps. Omkring fabrikken i Landskrona er der en markeret gangsti i nærområdet og et fitnesscenter.

"Indretningen i sig selv opfordrer til inspiration og leg. Det vigtigste er ikke, hvordan det ser ud, men hvordan det føles. Indbydende, varmt og hyggeligt. Vi arbejder primært med genbrug i indretningen, så det resulterer ofte i en blanding af stilarter og forskellige møbler rundt omkring på kontoret," fortæller Cia Eriksson, Creative Director Workplace Design hos Oatly.

Oatly 54

Plads til alle mennesker og behov hos IKEA

På Ikeas kontorer får legen rum til at udfolde sig med gyngeheste formet som elge, boldhav og mødelokaler med varierende design.

Det fortæller Jeanette Guttenberg, strateg og indretningsarkitekt med fokus på trivsel og bæredygtighed, som har hjulpet Ikea med at skabe områder til fokus og restitution på flere af deres kontorer:

"Vi stræber efter at stimulere alle sanser med rum, hvor man kan gå barfodet, sidde på forskellige måder, og hvor vi blander forskellige former og symmetrier. Det er vigtigt for os at skabe steder for alle mennesker og behov ud fra mottoet: Et sted for alle”.

Jeanette Guttenberg 2

Eksperternes bedste tips til genopladning på arbejdspladsen

Lina:
- Ledelsens signaler smitter af på medarbejderne. Vis vejen som leder og vis, at restitution er både godt og nødvendigt.

- Vi har ikke kun én slags batteri, men flere forskellige: Det kognitive, det fysiske, det sociale, det sensoriske og det følelsesmæssige. Hvert batteri skal oplades på forskellige måder.

- Indfør en kreativ kasse med puslespil, krydsord, malebøger eller andet, som medarbejderne kan bruge som pause.

Cia:
- Gennemgå arbejdspladsen og brug dét, I allerede har. Måske kan områder til forskellige behov markeres med forskellige farver?

- Lad planterne fylde rummet, klyng dem sammen og skab grønne oaser.

- Gør møder bookbare fra fem minutter over til fem i. Så har man tid til at rydde op efter sit møde i ro, og næste mødedeltager kan komme i orden i tide til deres møde.

Jeanette:
- Se på helheden og tør at satse på arbejdspladsen.

- Find inspiration og temaer, der kan knyttes til virksomheden.

- Stimulér alle sanser ved at arbejde med forskellige materialer, indtryk og former.

Læs også: Fire tips til indretning af en hybrid arbejdsplads

Hvad er en attraktiv arbejdsplads, og hvordan kan du skabe de bedste rammer for dine ansatte?

Vi giver dig fire gode råd, der forhåbentligt hjælper dig godt på vej, når du skal indrette et kontor, der styrker trivslen og tager højde for fremtidens hybride medarbejder.

Ledige lejemål

Ejendomsservice

Kontakt os