De danske kontorlejemål er i forandring

Nyheder Bæredygtighed Job
Ledige stillinger
Kontakt
Ledige lejemål Ejendomme
Til lejere/beboere Kommende projekter Ejendomsportefølje
Kantineservice
Wihlborgs Kantiner Frokostordning Frugtordning
Mødeservice
Allerød Konferencecenter Ballerup Konferencecenter Mødepakker
Ejendomsservice
Find inspektør Nøgler/ADK Grønne arealer Vedligehold/skader
Om os
Vores projekter Vores medarbejdere Fakturering For leverandører

Covid-19 har forandret kontorarbejdspladsen

Den fysiske arbejdsplads er under forandring, og skal imødekomme vores menneskelig behov, samtidig skaber teknologien nye arbejdsformer og stiller nye krav til kontorlejemålene. Coronapandemien har accelereret udviklingen, og vi har på kort tid taget store skridt hen mod mere fleksible arbejdspladser og derved nye krav til kontorlejemålene. Er dette en forsmag på, hvordan fremtidens kontorlejemål kommer til at se ud? Vil virksomheder overhovedet have brug for fysiske kontorer i fremtiden?

Trivsel på arbejdspladsen

Arbejdslivet efter pandemien vil ikke være det samme, men forskellene behøver ikke at være så dramatiske, som en del forudser. For selvom digital teknik muliggør f.eks. hjemmearbejde, så er det ikke sikkert, at det hverken er i arbejdsgiverens eller arbejdstagerens langsigtede interesse, at dette foregår ureguleret.

Sandra Jönsson er docent i psykologi med fokus på ledelse og organisation. Hendes forskning handler primært om arbejdsmiljø, arbejdsvilkår og arbejdsplanlægning.

Sandra Jönsson forklarer:

"Forskningsmæssigt ved vi, hvad vi mennesker har brug for at have det godt på arbejdspladsen; dette har ikke ændret sig på grund af pandemien. På arbejdspladsen stilles vi overfor en række krav; det kan dreje sig om at arbejde i et bestemt tempo eller at levere en forventet kvalitet. For at løse opgaverne har det enkelte individ brug for dels sine egne evner og kompetencer, og dels støtte og feedback fra chefer og kollegaer. Hvis vi ikke får denne støtte, viser forskningen, at vi på sigt ikke trives. En af udfordringerne for fremtidens arbejdsplads vil derfor være at sikre individets trivsel, selv når vi arbejder mere fleksibelt eller via fjernarbejde."

Et attraktivt kontormiljø sætter rammen

Kontorhoteller og multibrugerhuse er med til at sætte rammerne for de menneskelig behov og kan være med til at sikre individets trivsel, ved at man stadig har mulighed for at møde ind på kontoret og få feedback og sparring, og være social ved eksempelvis at deltage i ejendommens frokostordning.

For mange arbejdsgivere kan det være vigtigt at tilgodese forskellige individuelle ønsker, ikke mindst for at styrke deres tiltrækningskraft mod eftertragtede kompetencer. Sandra Jönsson mener dog, at det er vigtigt at skabe et fælles arbejdsmiljø, hvor de forskellige individuelle ønsker kan håndteres. Et attraktivt kontorlejemål bidrager til virksomhedens konkurrencekraft og leveringsevne, men også til personalets udvikling og trivsel.

Sandra Jönsson uddyber:

"Man plejer at sige, at arbejdsmiljøet har to sider: det fysiske arbejdsmiljø og den organisatoriske og sociale del. Det fysiske arbejdsmiljø er lettest at håndtere. For eksempel kan arbejdsgiveren tilbyde en ergonomisk stol, hvis en medarbejder har problemer med ryggen. Derimod er det mere vanskeligt med de organisatoriske og sociale sider, eftersom forskellige individer har forskellige forudsætninger. Nogle trives aldeles udmærket med at arbejde selvstændigt, mens andre er afhængige af en social kontekst for at kunne præstere. Det er for meget forlangt, at hver eneste medarbejder skal have et helhedsperspektiv i alle sine beslutninger, så her skal organisationen sætte rammerne og beslutte, hvilke arbejdsformer der samlet set er de mest fordelagtige"

Hvordan bliver fremtidens kontorlejemål?

Hvordan ser vejen frem ud for virksomheder, der overvejer at leje nyt kontor eller skifte kontorlejemål? Kan man klare sig med mindre arealer, nu hvor flere arbejder hjemme, eller har man ligefrem brug for flere kvadratmeter for at holde sikker afstand? Skal man vælge at flytte i et mindre men fleksibelt kontorhotel? Sandra Jönsson mener, at virksomhederne skal analysere, hvad der skaber langsigtet værdi og tilpasse arbejdet derefter.

Sandra Jönsson konkluderer:

"Der er ikke nogen skabelon, der passer til alle. Det handler om at afbalancere arbejdsgiverens behov for opnå sine mål med medarbejdernes behov for et sikkert, udviklende og behageligt arbejdsmiljø. Selv i en fremtidig verden med mere fleksible samarbejdsformer har den fysiske arbejdsplads en vigtig rolle at udfylde. Det handler helt enkelt om, at vi har brug for arbejdspladsen som en social platform, der driver innovation, udvikling og samvær"

Leder I efter nye kontorer?

Tag et kig på vores ledige lejemål.

Ledige lejemål

Vi bruger cookies til at gøre din oplevelse bedre. For at overholde de nye cookielove, bedes du acceptere dette. Læs mere